Obrazobraní. ORBIS PICTUS studentů prof. Dalibora Smutného na KVK ZČU v Plzni

Vydáno: 2024-07-02 16:44:17

Výstava se koná v Galerii Evropského domu v červnu 2024. K výstavě byl připraven program galerijní edukace realizovaný s dětmi z MŠ Rokycany.

Celý červen probíhá v Galerii Evropského domu na plzeňském náměstí výstava výtvarných prací studentů katedry výtvarné výchovy a kultury FPE ZČU v Plzni pod vedením prof. Dalibora Smutného. „Výstava má za cíl prezentovat rozmanité přístupy a metody práce se základními formami zobrazování, navazující na tradici českého a světového moderního umění a reflektující soudobé tendence. Ústředním těžištěm tohoto způsobu myšlení je obraz, provedený v klasických výtvarných disciplínách kresby, malby a grafiky“ (D. Smutný). Studenti hledají vlastní výraz, postoj ke světu kolem nás a formují si určitý výtvarný názor. Jejich práce jsou osobní a velice citlivou výpovědí. Objevují se portréty a figurální vyobrazení až existenciálního charakteru, otisky krajiny jejich duše, pojetí krajiny jako organického narůstání struktur i vyobrazení krajiny a tektoniky architektury minimalistického pojetí. Klasické výtvarné techniky jsou pro budoucí pedagogy výtvarné výchovy základem pro ověřování smyslové citlivosti a chápání zákonitostí hmotného světa kolem nás. Na tyto základy pak navazujeme výtvarnou tvorbou za využití digitálních médií.  

Umění žije, když má své diváky, proto se věnujeme vzdělávací činnosti již od mateřských škol. Dne 11. 6. zavítalo na výstavu čtyřicet dětí z MŠ Rokycany U Saské brány s paní ředitelkou Mgr. Bc. Věrou Zagorovou. Galerijní edukaci jsme připravili se studenty katedry výtvarné výchovy a kultury v konzultaci s paní učitelkou Bc. Lucií Brabcovou tak, aby nabídla dětem 45 minut intenzivní zážitkové pedagogiky v přímém kontaktu s výtvarným dílem v autentickém prostředí galerie. Děti skládaly z barevných vln na cihlové podlaze galerie obrazy, pak propojily vlněné obrazy ve velké společné bludiště a snažily se udržet mikroroboty v podobě vibrujících a pobíhajících broučků v hranicích obrazu. Inspirovány obrazy studentů následně děti proměnily celý prostor galerie v autostrádu, labyrint silnic, nájezdů, nadjezdů a podjezdů. Stěhovací krabice se staly automobily a děti vyrazily na cestu.

Výtvarná umělecká tvorba, studentské praxe v oboru výtvarná výchova a galerijní edukace předškolních dětí a žáků základních i středních škol jsou pro katedru výtvarné výchovy a kultury spojené nádoby. Radost z výtvarné tvorby, odvaha vyjádřit se a sociální kompetence jsou pro nás hlavními vzdělávacími cíli.

 

Věra Uhl Skřivanová

 

Článek o výstavě na portálu INFO ZČU:

https://info.zcu.cz/Deti-z-MS-Rokycany-si-mezi-prvnimi-prohledly-vystavu-budoucich-ucitelu-vytvarne-vychovy/clanek.jsp?id=6693

 

Fotografie z galerijní edukace:

      

 

 

Fotografie z výstavy: